You are here

Village at Winter Park

-A A +A
1982, 1984. Near U.S. 40 at base of ski area

This Post-modern complex at the ski area base does not fit the topography and site as well as earlier lumber and stone structures such as Balcony House ( GA06.1). Eschewing natural wood and stone, the architects used two corrugated metal boxes on concrete bases. The larger box (Hoover Berg Desmond, 1982), painted black, houses the children's center, a medical clinic, and conference rooms. The smaller box, painted a baby blue, is the new West Portal Railroad Depot (1982, Muchow, Haller and Larsen), a replacement for the original tiny, asbestos-sided depot. The two cubistic corrugated metal hulks are connected by a shopping mall. The landscaping and the shapes are interesting, but the village ultimately challenges rather than complements the surrounding spruce-clad mountain-sides.

Writing Credits

Author: 
Thomas J. Noel

If SAH Archipedia has been useful to you, please consider supporting it.

SAH Archipedia tells the story of the United States through its buildings, landscapes, and cities. This freely available resource empowers the public with authoritative knowledge that deepens their understanding and appreciation of the built environment. But the Society of Architectural Historians, which created SAH Archipedia with University of Virginia Press, needs your support to maintain the high-caliber research, writing, photography, cartography, editing, design, and programming that make SAH Archipedia a trusted online resource available to all who value the history of place, heritage tourism, and learning.

, ,