You are here

E. Fay and Mary Elizabeth Jones House

-A A +A
1955–1956, E. Fay Jones. 1330 N. Hillcrest Ave.
  • West elevation drawing

Wedged into the slope of a hillside, this modest residence was built by the architect for his wife and two daughters. During excavations for the foundation, a vertical flat stone surface was unexpectedly struck. Its width and height quickly dictated that the limestone “cliff” should be included in the house design. A fieldstone retaining wall was extended from the stone face to the west, and a second retaining wall of fieldstone was added to the eastern end of the limestone “cliff,” forming the east wall of the ground-floor room. A curved fieldstone wall guides the driveway up to the carport sheltered by an observation deck. The entrance is sheltered by a cantilevered portion of the deck and leads into a small vestibule, confronted by the surface of the flat limestone rock that became a permanent part of the room. The rock, starting from below first-floor level, rises from a shallow basin of water and extends a short way above the first-floor ceiling. It is framed on the eastern edge by a lush maidenhead fern planted by the architect that has grown from floor to ceiling from crevices in the limestone. The water-filled basin is filled partially by seepage from around the flat limestone.

All parts of the house are immediately accessible from the vestibule: the stairway and an entrance to the ground-floor bedroom suite for the daughters. The simple plan of the main floor begins at the south end with the master bedroom, a sitting room, a small dining area, and a small kitchen. A sliding glass wall gives access to a spacious balustraded deck, which turns at its eastern edge and becomes a narrow passage along the east elevation, providing a sheltered approach to the entrance vestibule. Often repeated Jones details include vertical board-and-batten siding of cypress and interior carpenter-built light fixtures of milled pieces of wood matching the interior trim. The house’s natural light comes from a series of horizontal windows supported by wood mullions spanning from the fieldstone wall to the frame structure of the second floor. The driveway entrance is identified by a familiar architect-designed, stacked-bronze-bars sculpture.

Writing Credits

Author: 
Cyrus A. Sutherland with Gregory Herman, Claudia Shannon, Jean Sizemore Jeannie M. Whayne and Contributors
×

Data

What's Nearby

Citation

Cyrus A. Sutherland with Gregory Herman, Claudia Shannon, Jean Sizemore Jeannie M. Whayne and Contributors, "E. Fay and Mary Elizabeth Jones House", [Fayetteville, Arkansas], SAH Archipedia, eds. Gabrielle Esperdy and Karen Kingsley, Charlottesville: UVaP, 2012—, http://sah-archipedia.org/buildings/AR-01-WA21.

Print Source

Cover: Buildings of Arkansas

Buildings of Arkansas, Cyrus A. Sutherland and contributors. Charlottesville: University of Virginia Press, 2018, 54-55.

If SAH Archipedia has been useful to you, please consider supporting it.

SAH Archipedia tells the story of the United States through its buildings, landscapes, and cities. This freely available resource empowers the public with authoritative knowledge that deepens their understanding and appreciation of the built environment. But the Society of Architectural Historians, which created SAH Archipedia with University of Virginia Press, needs your support to maintain the high-caliber research, writing, photography, cartography, editing, design, and programming that make SAH Archipedia a trusted online resource available to all who value the history of place, heritage tourism, and learning.

, ,