You are here

Denver Public Library

-A A +A
1955, Burnham F. Hoyt, Fisher and Fisher. 1995, Michael Graves with Klipp Colussy Jenks DuBois. 10 W. 14th Ave. (NR)
  • Denver Public Library
  • Denver Public Library
  • Denver Public Library
  • Denver Public Library

A large semicircular glass bay on the north side of this full-block complex overlooks Civic Center, whose scale, massing, and colors are reinterpreted in the four-story library building of 1955. Its subtle play on classical composition includes two-story window bands representing a glazed colonnade, with third-story fenestration arranged like a frieze. The reinforced concrete frame is clad with Indiana limestone, shot-blasted to raise the horizontal grain. The foundation veneer is polished, dark green Austrian granite.

Michael Graves's seven-story addition to the south has a base of banded granite below a south facade of creamy, fossil-encrusted limestone. Upper stories on the east, north, and west are of cast aggregate stone in greenish and reddish tones wrapping rectangles and cylinders. Unlike the classical composition by Robert A. M. Stern also submitted in the design competition, the Graves design does not respond enthusiastically to either the Neoclassicism of the Civic Center Historic District or the 1955 library. Indeed, his building is “medieval” in having clearly articulated masses that express their functions. His village of different colors and shapes ranges from the copperclad children's library entry pavilion to the multi-story pink stone drum housing adult reading rooms. This distinctive drum, a Graves signature, is centered in the set-back, rectangular massing of the south elevation, where Graves comes closest to Neoclassical harmony with his 13th Avenue facade. Changing colors and textures for various elements enliven the massing and highlight the geometrical shapes of the new structure, which tripled the library's size. The central great hall and the western history reading room and art gallery are spectacular interior spaces. Graves used warm golden maple for wall panels and his custom-designed tables, lamps, and chairs.

Writing Credits

Author: 
Thomas J. Noel

If SAH Archipedia has been useful to you, please consider supporting it.

SAH Archipedia tells the story of the United States through its buildings, landscapes, and cities. This freely available resource empowers the public with authoritative knowledge that deepens their understanding and appreciation of the built environment. But the Society of Architectural Historians, which created SAH Archipedia with University of Virginia Press, needs your support to maintain the high-caliber research, writing, photography, cartography, editing, design, and programming that make SAH Archipedia a trusted online resource available to all who value the history of place, heritage tourism, and learning.

, ,