You are here

Roberta Sugden House

-A A +A
1955, John Sugden; 1970 addition, John Sugden. 1810 E. Orchard Dr.

The Roberta Sugden House was designed by one of Utah’s most influential modern architects, John Sugden (1922–2003), for his mother. It belongs to the large body of glass houses built after Philip Johnson’s 1949 Glass House in Connecticut and Mies van der Rohe’s 1951 Farnsworth House in Illinois. Mies had conceptualized the glass house as a universal form, suitable for any function or location. Sugden translated it into a one-bed, one-bath, single-family home for his mother.

Sugden’s translation of this architectural form was grounded in his training. He had studied under Mies van der Rohe and Ludwig Hilberseimer at the Illinois Institute of Technology and had even worked on Farnsworth House as a draftsman in Mies’s office. After returning to Utah, Sugden became a forceful promoter of Mies’s approach to modern architecture, beginning with his mother’s house. He did his own experiments with steel and glass, simple detailing, geometric rigor, and bold designs in residential, commercial, and industrial projects.

The Roberta Sugden House is torn between the demands of a real house and a Miesian emphasis on the ideal. It suppresses personal need in order to distill the modern house into a transparent and abstract space. This is registered in a delicately rendered box made out of glass, steel, and concrete. An opaque service core at the center of the plan separates the private and public zones. Fourteen slender piers, seven on each side, keep the thin concrete roof in place. A large, single-pane glass membrane wraps around the frame. The vertical and horizontal members were originally painted white, but have since been painted black. Two porches flank the shorter sides. One of these serves as a carport, the other as an entry veranda. In 1970 an additional room was added at the back, giving the original rectangular plan an L-shaped footprint.

The house is sited on steep land in a dense suburb. With neighbors in close proximity, a brick partition wall along the adjacent property and another between the carport and the bedroom provided some privacy. But privacy was not a concern elsewhere. One enters the house by walking along the entire length of the exterior glass wall, passing by the bedroom, the service core, the kitchen, and the living room, visually surveying the house before entering on the opposite end. The house rises from the mountainous terrain on its concrete foundation/pedestal. At the rear, this pedestal acts as a bridge spanning two steep contours. I-beams act as mullions, and in some cases, columns. Avoiding contact with the ground, the beams parade their ornamental value. None of the exterior walls here hold the roof; freed from their structural duties, they now oblige only spatial demarcations. At the rear of the main house is Sugden’s detached office, tucked deep into the ground on three sides and lit by skylights and a fully glazed facade.

The location of the Roberta Sugden House makes it difficult to understand it as a viewing pavilion in the tradition of the Farnsworth House or the Glass House. Unlike these aristocratic renditions, this house is located on the corner of two winding roads in a dense residential neighborhood; Sugden also placed it very close to the streetlines. Both the site and the siting undo all of the Miesian reconciliations and rejections. Its exposure to the street turns every object in the house—from the piano to the fireplace, the plastic flowers to the furniture—into visual filters.

The architect designed the landscape, now mature, less as a setting to be contemplated and more as a necessary, and integral, element of the architectural scheme. Vegetation served as a means of obstructing vision; it mitigates the transparency of the walls. The meandering walkways, natural contours, and informal planting choreograph a dance between the machine and the garden. They generate a dialectic, not between the inside and the outside, because these traditional categories are barely appropriate in this context, but between the geometric and the picturesque. They revive the traditional rituals of arrival and entry. The trees and scrubs measure the transience of modern life. Their density creates a standoff between classical closure and the infinite sublime. The idealization of nature, so brilliantly concretized by Mies and Johnson, is here constantly interrupted by the passing traffic and the surrounding development. The realities of modern life in the Sugden house do not allow the false compatibility with the idealism encouraged at Farnsworth and elsewhere. History and the contingencies of time and place creep up on the box born to the impersonal mechanisms of industrial production.

References

Mooney, Anne. “A Fresh Look at Modernism through the Architecture of John Sugden (1922–2003).” Utah Preservation (2006).

Writing Credits

Author: 
Shundana Yusaf
Coordinator: 
Shundana Yusaf
×

Data

Timeline

  • 1955

    Built
  • 1969

    Addition

What's Nearby

Citation

Shundana Yusaf, "Roberta Sugden House", [Salt Lake City, Utah], SAH Archipedia, eds. Gabrielle Esperdy and Karen Kingsley, Charlottesville: UVaP, 2012—, http://sah-archipedia.org/buildings/UT-01-105-0007.

If SAH Archipedia has been useful to you, please consider supporting it.

SAH Archipedia tells the story of the United States through its buildings, landscapes, and cities. This freely available resource empowers the public with authoritative knowledge that deepens their understanding and appreciation of the built environment. But the Society of Architectural Historians, which created SAH Archipedia with University of Virginia Press, needs your support to maintain the high-caliber research, writing, photography, cartography, editing, design, and programming that make SAH Archipedia a trusted online resource available to all who value the history of place, heritage tourism, and learning.

, ,